Frågor & svar

folierad

För att underlätta för både oss och för dig, och istället för att tillbringa timmar vid datorn eller i telefon för att svara på samma frågor om och om igen, så kan du här läsa en sammanställning med svar på de oftast förekommande frågorna vi får på våra olika kurser.

Om det är något du känner att du vill veta, som vi inte ens ger tillräckligt svar på här, så får du förstås gärna höra av dig till Calle eller Lisa direkt, så kan du få svar på dina frågor. Du hittar kontaktuppgifter på sidan Kontakt.

thin_rope

Vad händer på kursen?
Kinky Passion är en praktiskt inriktad kurs. Vi ägnar oss framför allt åt olika lekar och övningar, understött av en del teori, och även öppna samtal. Tanken är att du ska få med dig nya erfarenheter, i form av såväl fakta och frågor, som rena upplevelser.

Följande ämnen kommer upp på kursen:

  • Gränser – gränssättning och gränsöverskridande – alla har vi gränser, men har du dem där du vill ha dem? Och – respekterar du både dina egna och andras gränser? Lär dig konsten att säga nej med kraft – så att du även kan säga ja med samma kraft.
  • Konsten att binda och bli bunden – bind och låt dig bindas, och upptäck ett nytt redskap för djupa emotionella processer.
  • Kundalini Spanking – eller tantriskt smisk och smek, om man så vill – en sensuell och innerlig form av intensiv beröring. Enkla tekniker för smisk och pisk med stark närvaro och omtanke, med medvetenhet, stillhet, meditation, intensitet och kärlek; upplev ett extremt här-och-nu-medvetande, i harmoni och balans med dig själv och din partner.
  • Dans – Lisa leder frigörande, lekfull, improviserad och fri dans, till trumackompanjemang – ett fantastiskt sätt att få direktkontakt med sin kropp, sina känslor och sitt inre liv.
  • Art of Submission – Konsten att leka med underkastelse och dominans, ur ett perspektiv av vördnad, tillit, kärlek och hängivenhet.
  • Ceremonier – ritualer och ceremonier hjälper våra sinnen att fokusera, skapar heliga rum, samt erbjuder uttryck för vördnad, lyhördhet och respekt.
  • Lek – den effektivaste vägen till det djupaste allvaret… Allt vi gör, gör vi som en lek, som en dans, med all den skönhet, lätthet och glädje som finns däri.

thin_rope

Hur anmäler man sig till er kurs?
All information du behöver för att anmäla dig hittar du på sidan Kursanmälan.

thin_rope

Vad kostar det?
All information du behöver gällande våra priser hittar du på sidan Kursavgift och villkor.

thin_rope

Hur lång är kursen?
Från fredag kväll till söndag eftermiddag. Vi kör fredag kväll 19-22, lördag från 10-19 (med lunchrast), och söndag från 10-16.

thin_rope

Hur många deltagare är med på kursen?
Det är omöjligt att veta i förväg. Vi vill helst inte ha fler än 20-25 personer – i de lokaler vi brukar hålla till får vi helt enkelt inte plats med fler.
Det är dock bra att vara åtminstone 10-12 deltagare, gärna fler, för att få den rätta gruppkänslan och ett dynamiskt flöde. I de stora grupperna blir dynamiken och valmöjligheterna större för alla, men de små grupperna blir ofta mer trygga och intima.
Det finns inget sämre eller bättre antal – det blir olika, bara.

thin_rope

Hur är könsfördelningen på kursen?
Detta är främst en självutvecklingskurs, och vi gör inga övningar där vi delar upp personer efter kön. Det är en inbjudan att utforska hur varje möte känns oavsett ålder, kön eller utseende på den du möter. På så sätt blir könsfördelningen irrelevant.

Dessutom vill vi gärna undvika att styras av en heteronormativ syn på sexualiteten – människor med alla slags sexuella preferenser är välkomna till våra kurser. Även om det skulle vara 50-50 på kursen vad gäller just kön, kan vi ju aldrig veta vilka preferenser deltagarna har, och så blir det ojämnt ändå.

Detta är inte heller en raggningskurs – visst händer det att folk träffas och attraheras av varandra på kurser, och det är förstås en trevlig bieffekt, men det är inget singelmingel med huvudsyfte att hitta en partner. Alltså är könsbalansen även ur denna synvinkel helt ovidkommande.

thin_rope

Kan man vara med på er kurs om man är singel?
JA – absolut! Denna kurs vänder sig både till singlar och par (eller fler, om ni är poly), och det går alltså alldeles utmärkt att gå denna kurs alldeles oavsett om du kommer som singel eller om ni kommer som par – eller om du har lämnat din (eller dina) partner hemma.

Kinky Passion är inte parorienterad, utan handlar framför allt om den egna personen – dina egna gränser, din egen sexualitet, din egen upplevelse – och dina relationer till varje människa du möter, hur än de är just nu.

Denna kurs kan alltså vara oerhört givande för både dig som är singel och för dig som lever i en relation, och som vill bli klarare över din egen sexualitet. Alla kan få ut något värdefullt och viktigt av denna kurs, oavsett relationsstatus eller sexuell läggning.

thin_rope

Kan man vara med på er kurs om man identifierar sig som HBTQ-person?
JA – absolut! Denna kurs vänder sig till människor, inte etiketter och specifika läggningar. Denna kurs handlar framför allt om den egna personen – dina egna gränser, din egen sexualitet, din egen upplevelse – och dina relationer till omvärlden, hur än de är just nu. Och då spelar din sexuella läggning eller genusidentitet faktiskt ingen roll för någon annan än för dig själv. Du kan vara homo, bi, hetero, TS, queer, icke-binär, eller vad helst du har för preferenser/identitet.

thin_rope

Vad är det för slags människor som går er kurs?
Alla slags människor – vårdpersonal, bibliotekarier, mekaniker, IT-konsulter, direktörer, konstnärer, lagerarbetare, studerande, lantisar, stadsråttor, rika, fattiga & allt där emellan, långa, korta, tjocka, smala, äldre, yngre, småbarnsföräldrar, män, kvinnor, singlar och par. Och mer därtill, förstås.

Gemensamt för samtliga kursdeltagare kan väl sägas vara är ett någorlunda öppet sinne, nyfikenhet, och en vilja att utvecklas som människor i relation till sig själva och andra, och naturligtvis ett starkt intresse för att utvecklas.

thin_rope

Vilka åldrar har deltagarna som regel?
Alla åldrar, från 18 och uppåt, är välkomna. Vi vill gärna bidra till att bryta den här mycket märkliga ålderssegregationen som är rätt så unik för vår västerländska kultur, och därför uppmuntrar vi bred åldersfördelning, något vi ofta har – från 18-19 upp till över 70. Vi har alla väldigt mycket att lära av varandra.

thin_rope

Tänk om jag kollapsar känslomässigt/mentalt?
På denna kurs är alla känslor välkomna – men vi har fokus på lekfullhet och njutning.  Du som deltagare förväntas då kunna stå i dina egna emotionella upplevelser även om vi kursledare och assistenter finns till hands när det behöver. 

Vi skapar tillsammans ett Magiskt Rum, en atmosfär av trygghet, lekfullhet och kärlek, och i en sådan tillvaro är det tämligen osannolikt att någon ska kollapsa. Självklart kan det komma upp starka känslor och insikter, och det kan säkert bli en och annan omtumlande upplevelse. Men det är alltså helt i sin ordning. Känslor är inte farliga. Bortträngda känslor som kommer upp okontrollerat i vardagen kan däremot vara det. Det är just därför det är så välgörande att ha tillgång till dessa magiska rum, där alla känslor är tillåtna.

Vi anser helt enkelt att det inte finns några dåliga känslor. Känslor är känslor, och alla behövs – ingen känsla skall ses som ”dålig” och därför trängas bort, eller ännu värre – skämmas för. Det är alltså helt O.K. att skratta högt, att storgråta, att bli svartsjuk, kåt eller rädd – att känna vadhelst känslor som kommer upp. Om inte annat så blir du mer levande och närvarande i nuet då. Och vi utgår från att samtliga kursdeltagare är vuxna människor som kan ta ansvar för sig själva, och ta hand om sina upplevelser på egen hand.

Vill man anförtro sig till någon, prata eller bara få en kram och kanske torka en tår, så kommer det garanterat att finnas kärleksfulla medmänniskor på plats. Och vi som kursledare finns förstås också alltid tillgängliga vid behov.

OBS! Vet du med dig att du har en svårighet i att gå in i olösta trauman, och att ta hand om dig själv emotionellt (om du t.ex, vet med dig att du kan få panikångest) så är du välkommen till detta rum när du känner dig mer stabil. Är du osäker på vad detta betyder så kontakta oss!

thin_rope

Måste man klä av sig naken på kursen?
Nej. På våra kurser finns det ingen som måste någonting, någonsin. Det är alltid tillåtet, men inte på något sätt ett krav. Och du kan gå hela kursen fullt påklädd utan att missa något som är viktigt för just dig.

Vissa övningar kan eventuellt kännas väldigt mycket roligare och intressantare utan kläder än med (smisk är alltid skönast på naken rumpa!), liksom andra övningar kanske känns bättre med kläderna på – så det är mest en fråga om vad som är praktiskt och vad som känns bra – för dig.

Det finns absolut ingenting du måste göra på våra kurser!

Allt vi gör på våra kurser är 100 % frivilligt. Alltid. Och det är inte för att vi är så himla snälla, utan för att det är själva grunden i vår kursfilosofi. Det handlar om sexuellt självbestämmande och kroppslig autonomi. Och det betyder att det alltid är DU som bestämmer över din kropp, ingen annan.

Du har alltid rätt att säga nej, utan att motivera det för någon annan. Du har alltid rätt att säga ja, utan att motivera det för någon annan. Du gör det du vill, och det du inte känner för skippar du. Med andra ord – nej, du behöver absolut inte vara naken, och särskilt inte om du inte vill. Du måste respektera dina gränser, och eventuellt tänja på dem i din egen takt. Sen får du leva med att det kanske finns en och annan kursdeltagare som tar ut svängarna mer än du. Men du behöver inte utstå något grupptryck – mångfald är rikedom, och du tar ansvar för dina styrkor och sårbarheter.

Det är förstås fullt tillåtet att vara naken under kurspassen – om du vågar och känner för det. Det finns en pedagogisk poäng med fysisk nakenhet. Det kan vara enormt befriande och förlösande att vara fysiskt naken. Vi vill över huvud taget bejaka glädje och njutning, samt stolthet över den egna kroppen. Det kan också vara spännande att utmana sin egen sårbarhet genom att vara naken i vissa övningar.

En oerhört viktig del av kursen är att skapa ett Magiskt Rum, en varm, trygg och tillåtande stämning i rummet och gruppen. Ingen ska behöva känna sig ”fel”, eller generad, eller utsatt.

Det största hindret för ett bra sexliv – eller ett bra liv över huvud taget – är vanligen skam, skuld och negativ självbild – så istället för att upprätthålla en fortsatt skamladdad kroppsupplevelse, vill vi inbjuda till och uppmuntra den fantastiska frihetskänsla som de allra flesta brukar känna när de plötsligt befrias från kravet på ”anständig klädsel”.

Det enda sättet att växa som människa är att ge sig ut på okänd mark. Och det kräver mod. Så vi vill gärna utmana kursdeltagarna att spränga en och annan gräns för sig själva. Annars har kursen ju inte varit till särskilt stor nytta… 🙂

thin_rope

Har deltagarna sex i kurslokalen?
Detta är en definitionsfråga – vad man betraktar som sex. BDSM är trots allt ett fenomen som ofta har sexuell laddning för många av dem som praktiserar det, så det vore förstås en smula underligt om inte en enda av kursdeltagarna skulle praktisera någon som helst sexuell aktivitet alls i lokalen. Men det är som sagt en fråga om hur man definierar sex.

Så hur definierar vi sex? I vår ”moderna” kultur är vi på grund av gammaldags barnalstringsmoral väldigt penetrationsfixerade, och tror att sex är just det – penetration. Och så den livsviktiga utlösningen förstås. Därför brukar frågan om huruvida det blir sex egentligen handlar om huruvida det blir penetration och samlag eller ej.

Men sex är ju så oändligt mycket mer. Det ligger i kursens mål att vi på olika sätt utforskar och bejakar vår egen sexualitet. Men det kan se ut på väldigt olika sätt – det kan vara i en blick, i en smekning, i ett djupt andetag – eller ett slag med rottingen, eller att var inlindad i rep. Det är framför allt något som rör dig själv, i relation till dig själv. Fokus ligger på sexualiteten som något vi upplever inom oss, snarare än en retning utifrån.

Vi tycker INTE att allt måste vara sexuellt. Det viktiga är att du kommer i mer harmoni med dig själv, att du blir öppnare och mer flödande, mer levande, mer lekfull och kärleksfull. BDSM kan utöver det sexuella upplevas som djup meditation eller euforisk kick, och just dessa uttryck vill vi också bjuda in dig till att uppleva. Du kan alltså få ut allt du önskar dig av denna kurs, utan att någonsin ha någon sexuell interaktion med någon av de övriga kursdeltagarna. Det styr du själv.

Det enda krav som ställs är väl att alla tar väldigt stor hänsyn till varandra, och respekterar varandras integritet. Tystnadsplikt är en självklarhet – att man inte pratar vidare om att ”den och den personen gjorde det och det” o.s.v., liksom att man låter var och en få vara i sin privata zon så mycket som man vill och behöver. Du behöver inte vara rädd för att du någonsin ska bli tvungen att göra något du inte vill.

Respekt – Hänsyn – Omtanke – Medkänsla.

Det finns inget som är vare sig förbjudet eller obligatoriskt på våra kurser, så länge det sker med samtycke, mellan vuxna människor.

thin_rope

Kommer jag som singel att bli ”ihopparad” med någon annan?
Kursen är inriktad på lekfulla möten, så i vissa serier av kortare möten kommer du att få möta flera slumpmässiga personer men i längre övningar får du välja partner själv, vem du vill leka med – eller låta dig bli vald. Men det är alltid du själv som väljer vad du vill, hela tiden, alltid du som sätter dina egna gränser.

Ingen behöver bli utsatt för något han eller hon inte vill, som t.ex. att paras ihop med någon man kanske inte alls känner sig attraherad av. Man kan också stå över ett kurspass, och kanske bara sitta bredvid och titta på. Det kan vara oerhört lärorikt det också.

Det är som sagt alltid du själv som sätter dina egna gränser.
Det finns utrymme för lek och starka möten, men allt som sker måste alltid bygga på egen vilja och samtycke.

thin_rope

Bjuder ni på mat också?
Vi bjuder på frukt, bröd och pålägg, juice, te, kaffe m.m. i pauserna, men måltid under lunch ordnar man på egen hand. Har du någon form av favoritmellanmål så är det praktiskt att ta med själv. Liksom det är bra att ha med sig en flaska vatten, för att slippa utvälta dricksglas i kurslokalen.

Eventuellt anordnar vi lunch med matlag, något vi har gjort på ett par kurser tidigare, men det hänger på gruppen och vad som önskas.

thin_rope

Vem är det som håller i kursen?

Kursledare för Kinky Passion är Calle Rehbinder & Lisa Josefsson, som du kan läsa mer om på sidan Kursledning. Kontaktuppgifter till Calle & Lisa hittar du på sidan Kontakt.

Du kan också läsa mer om Calle, hans livspartner Jennie, och alla de kurser och andra projekt de engagerar sig i, på deras erotiska hemsida Cirkus Eros. Där hittar du också länkar till andra kurser de arrangerar, som TantraLila, Yoni – Fri att Njuta, Mandom, Mod & Morske Män, Kärleksfull Beröring, Gudomlig Njutning, Gudomlig Extas, Kärleksretreat, Livets Goda – med flera.

whip

fri_kursbanner_ani

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara